Λίγα Λόγια

Λίγα λόγια για εμάς

ΚΔΑΠ ΜεΑ Εν Δράσει - Ηγουμενίτσα

Το ΚΔΑΠ ΜεΑ Εν Δράσει λειτούργησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 με σκοπό να μοιράσει αγάπη, χαρά, χαμόγελα και ίσες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία της πόλης της Ηγουμενίτσας, αλλά και ολόκληρου του νομού Θεσπρωτίας.

Είναι ένας χώρος γόνιμης αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, της φαντασίας, της δημιουργίας και της ανάπτυξης (συναισθηματικής, σωματικής και νοητικής) των ατόμων με αναπηρία. Κύριος στόχος είναι η κοινωνική ένταξη, η  προώθηση της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της συνύπαρξης, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων καθημερινής ζωής.

Η δομή στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και προσφέρει οργανωμένες δραστηριότητες που στοχεύουν στην ψυχαγωγία, την βελτίωση ταλέντων  και ικανοτήτων, την κινητική ανάπτυξη, την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών και φιλικών σχέσεων, την  εκπαίδευση σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης καθώς και την στήριξη των ίδιων των ατόμων και των οικογενειών τους.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορεί να είναι ατομικά, αλλά και ομαδικά. Οι ομάδες, που σχηματίζονται είναι μικρές, όμοιας λειτουργικότητας και ίδιας η και κοντινής ηλικίας, ώστε κάθε άτομο να μπορεί να επικοινωνήσει, να εκφραστεί και να ενταχθεί.

 

 

Οι χώροι του ΚΔΑΠ είναι σχεδιασμένοι σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και εξυπηρέτησης, όπως ακριβώς ορίζονται από το νόμο.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, ώστε να δοθεί στα άτομα με αναπηρία η ευκαιρία της ενεργής συμμετοχής σε δρώμενα κοινωνικά και πολιτισμικά, όπου παρευρίσκονται ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Σε αυτό έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και το εργαστήρι επαγγελματικού προσανατολισμού, που δίνει στα άτομα με αναπηρίες την ευκαιρία να εργασθούν λίγες ώρες την εβδομάδα σε διαφορετικούς εργασιακούς τομείς και να λάβουν εργασιακές εμπειρίες και εξειδίκευση.

Τέλος το ΚΔΑΠ ΜεΑ Εν Δράσει παρέχει ασφαλή μετακίνηση με ιδιόκτητο βαν σε όλους τους ωφελούμενους της δομής.

Με γνώμονα την αγάπη και την αποδοχή ας αγκαλιάσουμε την διαφορετικότητα σε μια κοινωνία που δε βλέπει την αναπηρία ως μειονέκτημα, αλλά ως ευκαιρία ανάπτυξης της προσωπικότητας και της ιδιοσυγκρασίας κάθε ατόμου, χωρίς παραγκωνισμούς και διακρίσεις.