Ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η προεπαγγελματική κατάρτιση στα άτομα με αναπηρίες ξεκινά με την αναζήτηση και εκτίμηση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ατόμου αλλά και την ανακάλυψη ταλέντων από το εξειδικευμένο προσωπικό της δομής. Ανάλογα, λοιπόν με την κλίση του και τις πνευματικές και σωματικές του ικανότητες δοκιμάζεται το άτομο στο συγκεκριμένο εργαστήριο. Έπειτα, σε θεωρητικό επίπεδο επεξηγείται στο άτομο το επάγγελμα και η θέση εργασίας (πόστο) που κρίνεται ότι μπορεί να αναλάβει και με τη βοήθεια της Κοινωνικής Λειτουργού το ΚΔΑΠ έρχεται σε επαφή με τον εκάστοτε εργοδότη και την αντίστοιχη επιχείρηση, ορίζονται οι μέρες και οι ώρες, που εξυπηρετούν την επιχείρηση και ξεκινά το άτομο, με την επίβλεψη αρμόδιου προσωπικού, να αναλάβει και να διεκπεραιώσει κάποια καθήκοντα της θέσης.
Τα οφέλη του επαγγελματικού προσανατολισμού στα ΑΜΕΑ είναι πολλά. Αρχικά, επιδρά σημαντικά στην ψυχολογία και στην τόνωση του ηθικού του ατόμου. Επίσης, το άτομο εντάσσεται ομαλά και προσαρμόζεται κοινωνικά. Βγαίνει στην αγορά εργασίας και αισθάνεται χρήσιμος και παραγωγικός. Καλλιεργεί ικανότητες και δεξιότητες. Μαθαίνει ένα αντικείμενο και βελτιώνεται πάνω σε αυτό. Ωστόσο, ο τελικός και σπουδαιότερος στόχος είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας για άτομα με αναπηρίες και η εύρεση σταθερής εργασίας με απολαβές, που θα προσφέρει στα άτομα τη δυνατότητα της οικονομικής τους ενίσχυσης και της αυτοσυντήρησης τους.
Μέσα από το πρόγραμμα της μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής στόχος μας είναι οι ωφελούμενοι να εξασκήσουν τη δεξιότητα του οπτικοκινητικού συντονισμού, να μάθουν τις έννοιες του κιλού, των γραμμαρίων και του λίτρου ( μαθηματικές έννοιες), να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά υλικά και υφές, να γνωρίσουν νέες γεύσεις και να χρησιμοποιήσουν την όσφρησή τους (χρήση των 4/5 αισθήσεων).
Στόχος αυτού του εργαστηρίου αφενός είναι η ψυχαγωγία μέσω της τέχνης των εικαστικών και αφετέρου η ώθηση του ατόμου να εκφράσει ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Οι δραστηριότητες αυτές είναι γεμάτες από σχήματα, χρώματα και υλικά (χαρτόνια ,πινέλα, τέμπερες, μαρκαδόροι, κηρομπογιές κ.α) πράγμα που βελτιώνει αισθητηριακά τις δεξιότητες του ατόμου. Επίσης ενισχύεται η αδρή και λεπτή κινητικότητα, εξάπτεται η φαντασία, βελτιώνεται η συγκέντρωση και ενισχύεται η έννοια της συνεργασίας. Τέλος, όταν η δραστηριότητα γίνεται σε ελεύθερα πλαίσια δίνεται η ευκαιρία στα άτομα να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.
Το Εργαστήριο Πληροφορικής στοχεύει στην απόκτηση δεξιοτήτων χειρισμού Η/Υ και χρήσης του διαδικτύου. Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή κάνει πιο εύκολη και διασκεδαστική την εκπαίδευση και εκμάθηση των ατόμων, ευνοεί στην αναζήτηση πληροφοριών, δημιουργεί διαπροσωπικές σχέσεις και καλλιεργεί τη φαντασία. Μέσω της πληροφορικής, τα άτομα με αναπηρία ανακαλύπτουν τον δικό τους ρυθμό μάθησης.
Το πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης επιτρέπει στα άτομα να αναπτύξουν και να βελτιώσουν δεξιότητες και ικανότητες που είναι χρήσιμες στην καθημερινή ζωή. Εκπαιδεύονται πάνω σε θέματα καθαριότητας, σωματικής υγιεινής, διαχείρισης χρημάτων και ανάληψης καθηκόντων. Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου οι ωφελούμενοι ασχολούνται με οικιακές δουλειές. Επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση το supermarket και δημόσιες υπηρεσίες για πληρωμή λογαριασμών και ενημερώνονται καθημερινά για το πώς πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους και το σώμα τους. Όλα τα παραπάνω βοηθούν το άτομα να ζει με μεγαλύτερη αυτονομία, βελτιώνουν το αίσθημα της αυτοσυντήρησής τους και τα καθιστά ικανά να διαχειρίζονται κομμάτια της καθημερινής ζωής στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.
Το παιχνίδι είναι η κατ’ εξοχήν δραστηριότητα που μαθαίνει σε ένα άτομο κανόνες και την έννοια της αιτίας και του αποτελέσματος. Μέσα από αυτό αναπτύσσονται οι κινητικές δεξιότητες, οι δεξιότητες του συντονισμού ματιού και χεριού ενισχύεται η δημιουργικότητα και η φαντασία, δίνεται η δυνατότητα της επίλυσης προβλημάτων, βελτιώνεται η παρατηρητικότητα, η υπομονή και η συναγωνιστικότητα, ενώ μερικά παιχνίδια εξασκούν την δεξιότητα των δαχτύλων και της αίσθησης του χώρου. Επίσης, το παιχνίδι όταν είναι εκπαιδευτικό μαθαίνει στα άτομα έννοιες, όρους, λέξεις και ενισχύει την εκφραστικότητα του. Τέλος τα ομαδικά παιχνίδια κοινωνικοποιούν το άτομο, το κάνουν να αισθάνεται μέρος ενός συνόλου και αυξάνουν την εξωστρέφειά του.
Το πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης επιτρέπει στα άτομα να αναπτύξουν και να βελτιώσουν δεξιότητες και ικανότητες που είναι χρήσιμες στην καθημερινή ζωή. Εκπαιδεύονται πάνω σε θέματα καθαριότητας, σωματικής υγιεινής, διαχείρισης χρημάτων και ανάληψης καθηκόντων. Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου οι ωφελούμενοι ασχολούνται με οικιακές δουλειές. Επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση το supermarket και δημόσιες υπηρεσίες για πληρωμή λογαριασμών και ενημερώνονται καθημερινά για το πώς πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους και το σώμα τους. Όλα τα παραπάνω βοηθούν το άτομα να ζει με μεγαλύτερη αυτονομία, βελτιώνουν το αίσθημα της αυτοσυντήρησής τους και τα καθιστά ικανά να διαχειρίζονται κομμάτια της καθημερινής ζωής στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.
Η θεατρική αγωγή αποτελεί ένα μέσο έκφρασης και βοηθάει το άτομο να κατανοήσει τον τρόπο που κινείται το σώμα. Συσχετίζει τις κινήσεις με τις εκφράσεις και την αλλαγή του τόνου της φωνής. Εξασκεί το άτομο στις έννοιες της κυριολεξίας και της μεταφοράς και καλλιεργεί την αίσθηση του χιούμορ. Επίσης του μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του σωστά. Είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης, ενώ ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του.
Ο μουσικός της δομής ορίζει προγράμματα και δραστηριότητες μέσω των οποίων τα άτομα έρχονται σε επαφή με διάφορα μουσικά όργανα και μαθαίνουν τα βασικά στοιχεία της μουσικής ( ρυθμός, μελωδία, ηχόχρωμα). Βασικοί στόχοι του εργαστηρίου είναι η εξάσκηση της ακοής, η καλλιέργεια της φωνής ,η συναισθηματική ανάπτυξη, η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης.
Το πρόγραμμα μουσικοκινητικής του ΚΔΑΠ μας συνδυάζει τη μουσική με την κίνηση και την έκφραση. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται η πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου. Μέσω του χορού και του τραγουδιού επέρχεται σωματική ενδυνάμωση και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων , ενώ παράλληλα βελτιώνεται και η επικοινωνία μέσω της μουσικής και των μουσικών οργάνων. Ενισχύεται η χωροταξική αντίληψη, ο οπτικοκινητικός συντονισμός και η μίμηση εκφράσεων και κινήσεων.
Η ρομποτική και το steam αποτελούν σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης . Στο ΚΔΑΠ μας ο εκπαιδευτής που τα διδάσκει έχει λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση. Στόχος αυτών των σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης είναι η τριβή και η εξοικείωση με τα Μαθηματικά , την Τεχνολογία, τις Τέχνες, την Επιστήμη και την Μηχανική. Επίσης βελτιώνεται η συγκέντρωση, η μνήμη, η λεπτή κινητικότητα και η εφευρετικότητα. Τέλος, παρακινεί την περιέργεια του ατόμου να εξερευνεί και να πειραματίζεται.
Το πρόγραμμα της συναισθηματικής αγωγής αποτελείται από δραστηριότητες που αφορούν την εκμάθηση, την κατανόηση και την διαχείριση των συναισθημάτων. Συγκεκριμένα, τα άτομα μαθαίνουν να αφουγκράζονται τα συναισθήματα της χαράς , της λύπης, του θυμού, της αγάπης και άλλων πολλών μέσα από μύθους και παραμύθια, τραγούδια ,εικόνες ,κοινωνικές ιστορίες και κατασκευές. Όλα αυτά ευαισθητοποιούν το άτομο, το βοηθούν να εκφραστεί και το ωθούν να αλληλεπιδρά με τον εκπαιδευτή του και την ομάδα του.
Στο εργαστήρι ξυλοτεχνικής οι ωφελούμενοι εξοικειώνονται με τη χρήση εργαλείων και επαγγελματικού εξοπλισμού, διδάσκονται την κατασκευή μικρών επίπλων και διακοσμητικών αντικειμένων και εκπαιδεύονται σε απλές ξυλουργικές πρακτικές , όπως το ξύσιμο, το λουστράρισμα, το βάψιμο, ο διαχωρισμός των υλικών, η ιδέα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης επίπλων και υλικών.
Μέσω του εργαστηρίου αυτού καλλιεργείται η φαντασία, η αδρή κινητικότητα, η λεπτή κινητικότητα, η έννοια της συνεργασίας, ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η μείωση του στρες και η εφευρετικότητα.
Στο εργαστήριο αυτό οι ωφελούμενοι μαθαίνουν πλέξιμο με βελόνες, κέντημα σε καμβά με βελονάκι, καθώς και κατασκευές χρησιμοποιώντας μαλλί και κλωστές.
Το πλέξιμο δρα θεραπευτικά, είναι αγχολυτικό και ενισχύει τη μνήμη. Βοηθάει στην αύξηση του χρόνου συγκέντρωσης, ενώ ενισχύει και την αλληλεπίδραση, καθώς γίνεται σε ομάδες και τα άτομα συζητούν μεταξύ τους χωρίς απαραίτητα να έχουν βλεμματική επαφή. Έτσι καλλιεργείται η εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση.
Τέλος, είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί τη χρήση των χεριών και των δακτύλων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την λεπτή κινητικότητα και τον οπτικοκινητικό συντονισμό!
Στα πλαίσια της ψυχαγωγίας των ατόμων πραγματοποιούνται από το ΚΔΑΠ μας εκδρομές και εξωτερικές δράσεις. Μια φορά την εβδομάδα οργανώνουμε δράσεις εκτός δομής και επισκεπτόμαστε μουσεία, υπηρεσίες, πάρκα, καταστήματα και επιχειρήσεις, γήπεδα, καφετέριες και χώρους αναψυχής.
Με τις εκδρομές επιτυγχάνεται η καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων, η εξωστρέφεια, η συνδιαλλαγή, η ψυχολογική και συναισθηματική ωρίμανση του ατόμου, ενώ παράλληλα εκπαιδεύουμε και εξοικειώνουμε την κοινωνία με την αναπηρία.